Kunstgras leggen? Doe het zelf!

Kunstgras leggen is redelijk eenvoudig. Indien je bereid bent zelf de handen uit de mouwen te steken, dan kun je op flink op de aanlegkosten besparen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf kunstgras kunt installeren. We geven hierbij de nodige tips om het zo makkelijk mogelijk te maken.

Hoe lang duurt kunstgras leggen?
Als voorbeeld nemen we een veel voorkomend eenvoudig oppervlak van 4 bij 5 meter. Kantopsluiting plaatsen is in dit voorbeeld niet nodig. Voor dit oppervlak zal ongeveer een dag (8 uur) nodig zijn voor de complete aanleg, dus inclusief het grondwerk. De duur is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren. Vele handen maken licht werk.

beste kunstgras kopen png

Bespaar flink, leg je kunstgras zelf aan!

Volg het onderstaande 10 stappen plan!

1. Checklist

 • Gereedschap
 • Kunstgras (webshop)
 • Overige materialen
 • Eventueel huren

2. De juiste ondergrond

 • Bestaande gras verwijderen
 • Aanvullen zandbed
 • Aantrillen
 • Uitvlakken

3. Kunstgras Zelf leggen

 • Egaliseren
 • Leggen drukverdeeldoek
 • Leggen kunstgras
 • Lijmen en vastzetten

Voordat er kan worden begonnen met de werkzaamheden, dient de hoogte van de onderbouw te worden bepaald.

 

De onderbouw is een stabiele ondergrond, vlak en waterdoorlatend.

Voor het maken van de onderbouw adviseren we de volgende hoeveelheid vulzand.

 • Goede waterdoorlatende ondergrond, zoals zandgrond; 8 – 10 cm vulzand.
 •  Slechte waterdoorlatende ondergrond, zoals kleigrond; 15 cm vulzand.

Volg vervolgens het 10 stappenplan hieronder. 

1. Het bestaande gras verwijderen

 • Het bestaande gras wegscheppen met behulp van de schep en kruiwagen, tot de geadviseerde diepte.
 •  Na het wegscheppen de bodem gelijkmatig verdelen met behulp van de hark.

Tip; zodra er een gedeelte is afgegraven kun je alvast kruiwagens vulzand kiepen op het afgegraven gedeelte. Dat scheelt veel lopen.

kunstgras zelf leggen tuin 4

2. Zorg voor een goede kantopsluiting

Denk dan aan betonbanden, bestrating of een houten kantopsluiting (schutting) rond het gazon. Dit is belangrijk en zeker essentieel voor een blijvend mooie mat.

Kantopsluiting heeft verschillende functies:

 • Onder de kunstgrasmat komt geen vuiligheid.
 • De (zwarte) onderlaag van de kunstgrasmat is niet meer zichtbaar.
 • Een kantopsluiting garandeert dat de uiteinden van de kunstgrasmat stevig en vast liggen.
kunstgras zelf leggen tuin 12

3. Aanbrengen van het zandbed

Het vulzand gelijkmatig verdelen over het uitgegraven oppervlak. Zorg er hierbij voor dat de hoogte van het zandbed gelijk wordt aan de aangrenzende bestrating of kantopsluiting.

Met behulp van een tuinwals of trilplaat het aangebrachte vulzand verdichten. Het zandbed zal door de toegepaste druk rond de 1,5 tot 2,5 cm zakken ten opzichte van de kantopsluiting. Dit is perfect.

Egaliseer vervolgens met de waterpas of rei het zandbed. Hierdoor haal je de kuilen en bultjes weg en krijg je een vlakke waterdoorlatende bodem. Het is belangrijk dat het zandbed mooi vlak is, controleer dit voordat je gaat kunstgras leggen.

kunstgras zelf leggen tuin 3

4. Leggen van het drukverdeeldoek

Rol het drukverdeeldoek uit over het zandbed. Zorg ervoor dat als er meerdere banen zijn het onderdoek elkaar rond de 10cm overlapt. Met het afbreek of stanleymes snijdt je het drukverdeeldoek vervolgens netjes op maat.

De naam van het doek zegt wat het doet; het zorgt ervoor dat de eventuele druk (bijvoorbeeld van spelende kinderen) op het kunstgras gelijkmatig verdeeld word. Hiermee voorkom je deuken in de zandbodem en blijft het kunstgras netjes vlak. Ook helpt het drukverdeeldoek onkruidgroei te voorkomen.

Kunstgras drukverdeeldoek plaatsen

Zelf kunstgras leggen is al mogelijk vanaf:

€ 49,95 per m2, inclusief alle installatie materialen!*

5. Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit. Indien er plooien in het kunstgras zitten, trek deze dan recht.
Let op; dat de vleug (de sprietrichting) in de gewenste richting staat. Kunstgras is namelijk het mooiste als je in de vleug kijkt. Leg dus de vleug in de richting vanwaar je het meest naar het gras kijkt, voor het mooiste resultaat. Indien er meerdere stukken aan elkaar geplakt moeten worden, leg dan uiteraard de vleug van alle delen in dezelfde richting.

kunstgras zelf leggen tuin uitrollen

6. Het lijmen van de naden

Controleer allereerst nogmaals goed of de vleug in dezelfde richting staat.
Voor een mooie geplakte naad is het nodig het kunstgras schoon te snijden; van beide tegen elkaar te plakken kanten snijdt je 1 of 2 rijen garens af. Snijdt altijd aan de onderkant van het gras (de zwarte kant) netjes in het midden van 2 rijen garens met de vleug mee.

Vervolgens leg je de schoon gesneden randen tegen elkaar aan. Er mag heel iets ruimte tussen zitten (2 tot 3mm). Veeg het gras met de hand iets op en kijk of de naad niet meer zichtbaar is. Indien zichtbaar, zorg dan voor iets meer of minder tussenruimte. De 2 delen moeten in ieder geval niet tegen elkaar aandrukken.

Vouw het kunstgras naar buiten en leg de lijmband onder de te plakken naad. Zorg ervoor de lijmband in het midden onder deze naad ligt, zodat er aan beide kanten ongeveer evenveel lijmband onder het kunstgras gras ligt. Vouw vervolgens het kunstgras terug over de lijmband.

Kies een uiteinde van de lijmband en maak daar de folie los. De folie trek je voorzichtig steeds een stukje  van de lijmband af, waarbij je met wat druk van je hand het gras tegen de lijmband aandrukt waar de folie van is afgehaald. Nadat de hele naad geplakt is, loop je een aantal keer met de ene voet voor de andere voet over de naad, zodat de onderkant van het kunstgras goed op de lijmband wordt geplakt.

kunstgras zelf leggen lijmband plaatsen 2
kunstgras zelf leggen lijmband plaatsen NIEUW

7. Het kunstgras op maat snijden

Nu het volledige oppervlakte is bedekt met het kunstgras, kunt u de randen op maat gaan snijden.
Snijden langs kantopsluiting; Dit is heel eenvoudig. Snijdt het kunstgras vanaf de bovenkant met een zagende beweging af. Zorg er hierbij voor dat het mes een beetje tegen de kantopsluiting aan wordt gedrukt. Het kunstgras komt dan  mooi strak langs de kantopsluiting te liggen.

Snijden langs een muur of border (verhoogde bloembak); Vouw het kunstgas een stukje terug, zodat u kunt zien hoeveel er af moet worden gesneden om het mooi tegen de rand aan te laten liggen.

Let op; snijdt aan de onderkant (zwarte kant) van het kunstgras. Snijdt centimeter voor centimeter het kunstgras af en leg het steeds even weer tegen de rand om te controleren of het mooi strak langs de rand gaat.

kunstgras zelf leggen op maat snijden
kunstgras zelf leggen stappen 1
kunstgras zelf leggen stappen 2
kunstgras zelf leggen tuin 13

8. Het kunstgras vastzetten met de kunstgraspinnen

Verdeel de pinnen langs de randen van het kunstgras. We adviseren om per lengtemeter gras 1 pin te gebruiken. Sla de pin in het zwarte doek van het gras met de hamer.  Door het toepassen van de pinnen, wordt het gras vastgezet in de bodem. Het kan nu bijvoorbeeld niet meer worden opgetild door kinderen of opwaaien bij harde wind.

Tip: gebruik 1 pin om de garens wat uit elkaar te halen/ opzij te houden. Zo maakt u wat ruimte vrij tussen 2 garenrijen en kunt u hier de pin makkelijk tussen plaatsen.

kunstgras zelf leggen tuin plaatsen pinnen

9. Het kunstgras opborstelen met de bezem

Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, zijn de garens platgedrukt. Deze kun je met een harde bezem rechtop borstelen. Het kunstgras ziet er dan perfect uit. Het is overigens wel zo dat het kunstgras zich makkelijker laat opborstelen als het warm weer is (20 graden plus). Het kunstgras wordt ook warmer als de zon er opstaat, waarbij het eventueel ook bij lagere temperaturen toch makkelijk op te borstelen is.

Indien het kunstgras in het najaar gelegd wordt met koud en vochtig weer, en het lukt niet om het gras mooi rechtop te borstelen, maakt u zich dan geen zorgen. Zodra het warmer wordt, zal het kunstgras zelf ook rechtop willen staan. Dus zodra u lekker in de tuin wilt genieten van het mooie weer, zal het gras ook rechtop gaan staan. Dit komt door de garenvorm. Bij temperatuur willen de garens omhoog (indien nodig met een kleine hulp van een eenmalige veegbeurt in het voorjaar).

kunstgras zelf leggen tuin vegen

10. Bezanden van het kunstgras

Bezanden van het kunstgras is niet noodzakelijk. We raden het echter wel aan om de volgende redenen;

 • Het garen wordt ondersteund, zodat de sprieten beter rechtop blijven staan.
 • De grasmat wordt verzwaard, waardoor deze stabieler komt te liggen
 • Het gras zal er ook wat koeler door worden.

Hoeveelheid infillzand.

 • kunstgras tot 35mm 5kg/m2.
 • Kunstgras >35mm 10kg/m2

Gebruik voor het bezanden van het kunstgras infill zand. Dit is rond gewassen en gedroogd zand met een korrelgrootte van 0,2 tot 1mm. Infillzand veegt gemakkelijk in. Het is ook beter dan scherp zand, aangezien dat zand de vezels zou kunnen beschadigen. Strooi de zakken infillzand gelijkmatig uit over het kunstgras. Gebruik hiervoor de geadviseerde hoeveelheid zand per m2 kunstgras. Veeg nu nogmaals het gras op met de bezem, zodat het zand mooi tussen de vezels valt en niet meer zichtbaar is.

Tip; met de rug van de hark kun je over het gras en zand heengaan. Het zand zakt hierdoor makkelijk tussen de vezels.

kunzgras zelf leggen bezanden
Zelf kunstgras leggen resultaat 4

Hieronder een selectie van prachtige resultaten.

Zelf kunstgras leggen resultaat 1Zelf kunstgras leggen resultaat 2Zelf kunstgras leggen resultaat 3Zelf kunstgras leggen resultaat 4

Bekijk ook dit filmpje waarin het zelf kunstgras leggen stap voor stap wordt uitgelegd.
Let op: bouwmarkt kwaliteit kunstgras is niet te vergelijken met ons exclusieve non directional kunstgras. We vinden het echter wel een duidelijke instructie video.
Bron video: Gamma.nl.

De voordelen van Tuin ideaal kunstgras

 • Gemaakt van milieu- en kindvriendelijk materiaal
 • Zacht kunstgras, ideaal voor kinderen en huisdieren
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Nauwelijks te onderscheiden van gras
 • Kunstgras zelf leggen tips en advies
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Advies van kunstgrasspecialisten 
 • Het beste kunstgras
 • Aantrekkelijke prijzen
 • De beste keuze!
Beste Kunstgras kopen foto

Tuin ideaal kunstgras, optimaal genieten!

info@tuinideaal-kunstgras.nl 0683707581 0683707581

 

Stalenbox

Vraag een gratis stalenbox aan!

logo tuinideaal kunsgras
winkelmand 0 (0) - 0,00
Bedrijfsgegevens:
Sweelinckstraat 16
7554TX Haaksbergen
icon-facebook icon-instagram